Механизм тетраэдризации сложных четырехкомпонентных систем - Оспанова, А.C.; Кокибасова, Г.Т.; Разбекова, А.С. (Изд-во КарГУ, 2011)
Төрт немесе одан да көп компонентті жүйелерде қосылыстар саны көбейген сайын жүйенің тэтраэдризациясын Курнаков əдісі бойынша жүргізу қиын болғандықтан, бұл ережеге келесі қосымшаны ұсынып отырмыз: біріншілік тетраэдрлерді екіншіліктерге бөлу процесін тұрақты үшбұрыш жазықтығын альтернативті қиюшы диагональ бойынша қарастыру. Осы механизмнің негізінде 165 қосылыстан тұратын CaO–B2O3–SiO2–H2O жүйесінің тетраэдризациясы жүргізілген. Ұсынылған əдіс жүйенің тетраэдризациясын жеңілдетеді жəне осы жүйеде жүретін гидратация, дегидратация, конверсия, түзілу реакция механизмдерін қарастыруға мүмкіндік береді. Tetraedrization of multicomponent systems basing on the Kurnakov methodology is being increased with the increasing number of compounds. So, we suggested the following addition to Kurnakov rule: the division process of the primary tetrahedron into the secondary ones has to be led through the singular secant, which alternately intersects the triangular surface. The given mechanism has been observed on the example of complex tetraedrization system CaO-B2O3-SiO2-H2O consisting of 165 compounds. This method simplifies the process of tetraedrization and allows considering mechanisms of formation, dehydration, hydration and conversion of any system compounds.