Түрлендірілген белсенді көміртек негізіндегі сорбенттердің термотұрақтылығын бағалау - Амерханова, Ш.К.; Уəли, А.С.; Абилканова, Ф.Ж. (KSU Publ., 2017)
Мақалада қарағай ағашынан түрлендірілген белсендірілген көміртек негізінде сорбенттердің жылу тұрақтылығына бағалау жүргізілген. Сорбенттер H3PO4 жəне NaOH ерітінділерімен түрлендірілген қылқанды ағаш қалдықтарын карбонизациялау жəне сумен өңдеу арқылы алынды. Үлгілерді 600 ºC температурада H3PO4 жəне NaOH қоспаларымен карбонизация процесі нəтижесінде кеуекті материал түзілетіндігі көрсетілген. Пилоян əдісі бойынша термодеструкцияның кинетикалық мəндері негізінде белсендену энергиясы есептелінді, термодеструкция диффузиялық тəртіпте өтетіні көрсетілген. Сонымен қатар қатты фазалы реакциялардың жылдамдық константаларының мəндері Яндер, Гистлинг-Броунштейн, Журавлев жəне Кригер-Циглер модельдері бойынша есептелген.
Оценка термоустойчивости сорбентов на основе модифицированных активных углей
Evaluation of the thermal stability of sorbents based on modified active carbons
Keywords: түрлендіргіш; сорбент; термоөңдеу; карбонизация үрдісі; белсендену энергиясы; жылдамдық константасы; целлюлоза; температура