Синтез глицидных эфиров на основе тиазолилфосфонатов и их химические превращения - Салькеева, Л.К.; Минаева, Е.В.; Нурмаганбетова, М.Т.; Шибаева, А.К.; Тайшибекова, Е.К. (Изд-во КарГУ, 2010)
Мақалада диэтиламидо-(4-фенилтиазолил-2-амидо)-трет-бутилфосфиттің бірқатар химиялық айналулары, сондай-ақ олардың нəтижесінде біршама сəйкесті глицидті эфирлері алынып, олардың аминдермен жəне сілтілік гидролиз өнімдерімен реакциялары зерттелді. Алынған тиазолилді глицидті эфирлер жəне олардың туындылары қасиеттер кешеніне, соның ішінде биологиялық белсенді қасиеттерге потенциалды ие болады. In this work series of chemical transformations of diethylamido-4-(phenylthiazolyl-2-amido)-tertbuthylphosphite have been investigated. As a result a number of corresponding glycidic esters have been obtained and their reactions with amines and products of alkali hydrolysis have been investigated. The obtained thiazolyl-containing glycidic esters and their derivatives potentially possess a complex of properties, including biological activity.
Keywords: эфир; глицидный; тиазолилфосфонат; фармакологический препарат; гетероцикл; фосфорсодержащий заместитель; метод Тодда-Аттертона; синтез