Синтез и исследование свойств двойного висмутита GdMgBiO4 - Кездикбаева, А.Т.; Касенов, Б.К.; Матаев, М.М. (Изд-во КарГУ, 2010)
Қатты фазалы күйдіру арқылы висмут (III), гадолиний оксидтерінен, магний карбонатынан GdMgBiO4 құрамды висмутит синтезделінді. Гомология əдісімен сингония түрі жəне элементар ұяшық параметрлері анықталды: а = 10,85; Z = 16; V0 = 1277,29 Å3; ρрентг = 9,45 г/см3; ρпикн = 9,87 ± 0,03 г/см3. Динамикалық калориметрия əдісімен 298,15–673 К аралығында күрделі висмутиттің изобаралық жылу сыйымдылығы зерттелді. Соның негізінде Ср0 ~ f (T) тəуелділігінің теңдеулері құрылды жəне термодинамикалық функциялардың Cp0(T), S0(T), H0(T) - H0(298,15), Фхх(Т) температураға тəуелділігі есептелді. Электрофизикалық қасиеттерін зерттеу нəтижесінде GdMgBiO4 қосылысын жартылай өткізгіш ретінде қолдану мүмкін. By hardphase method in bismuth (III), gadolinium oxygen and magnesium carbonats GdMgBiO4 the composition was synthesed. By gomology method their singony and parameters of elementary cell: а = 10,85; Z = 16; V0 = 1277,29 Å3; ρroent = 9,45 g/sm3; ρpicn = 9,87 ± 0,03 g/sm3. For the first time there was investigated the isobar thermal capacity of bismutite by the method of dynamic calorimetry. On its base there were established Ср0 ~ f (T) dependence equations and thermal Cp0(T), S0(T), H0(T) - H0(298,15), Фхх(Т) dependences of thermodynamic functions.
Synthesis and investigation of properties of double bismutite GdMgBiO4
Keywords: висмут; электрические параметры; фазовый состав; кристаллической решетки структура; стехиометрия; симметрия; оксидный материал