Балалар фольклоры дəстүрлі мəдениеттің ерекше саласы ретінде - Пангереев, А.Ш.; Балтымова, М.Р. (ҚарУ баспасы, 2020)
Мақалада фольклордың қалыптасуы, қазақ халқының əн-күй өнерінің дамуына əсері мен олардың ерекшеліктері, қазақ халқының рухани байлығы мен құндылықтарды сақтаудағы алатын орны туралы мəселелер қамтылған. Қазақ ауыз əдебиетіне жүргізілген ғылыми зерттеулерге шолу жасалып, болашақ ұрпаққа қалған рухани мұра ретінде фольклор үлгілерінің жинақталуы, халыққа таралу жолдары, оған дəлел болған көне түркі жазбаларындағы мифтік сюжеттер талданған. Жүргізілген зерттеулер негізінде қазақ халқының рухани құндылықтарын ұлттық əдебиет пен мəдениет арқылы қалыптастырудың жолдары, оны жүзеге асыруда жас ұрпақты балалар əдебиетінің үлгілерімен таныстыру, фольклор үлгілерін игерту, дəстүрлі мəдениетімізді сақтаудың құралы ретіндегі маңыздылығы айқындалған. Жас ұрпақты мəдениетті, өркениетті елдің азаматы ретінде тəрбиелеудегі балалар фольклорының айрықша орны туралы баяндалған. Қазақ халқының тұрмыс-салты мен ата- баба дəстүрінен сыр шертетін, өткен өмір көрінісімен бірге тығыз дамып келе жатқан дəстүрлі мəдениетті қалыптастырудағы фольклор жанрының жүздеген жылдар бойы дамып, өркендеп келе жатқан үлкен ғылым екендігі көрсетілген.
Детский фольклор как особый вид традиционной культуры
Children's folklore as a special kind of traditional culture
Keywords: фольклор; балалар фольклоры; дəстүрлі мəдениет; рухани мұра; фольклорлық шығармалар; ұлттық мəдениет; құндылық; рухани мұра; фольклор жанры