Ерекше білім беруді қажет ететін балалардың ата-аналарымен қарым- қатынас ерекшеліктерін зерттеу - Айтжанова, Р.М.; Сексенбаева, А.Т.; Секербай, Н.С. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
«Бала тар ойлы, ақымақ болса, бала кінəлі емес, тəрбиеші кінəлі» демекші, кез- келген баланың қалыпты дамуына ата-ананың маңызы. Отбасы - баланың адамгершілік қасиеттері, адамдар əлеміне көзқарасы, тұлғааралық жəне əлеуметтік қатынастардың табиғаты туралы түсініктері қалыптасатын микроқоғам. Отбасы баланың одан əрі психофизикалық жəне əлеуметтік дамуын алдын ала анықтайтын, баланың əлеуметтік-мəдени мəртебесінің негізгі анықтаушысы ретінде қарастырылады. Заманауи зерттеулер отбасылық фактордың əсерінің баланың даму ерекшеліктеріне тікелей тəуелділігін анықтады: отбасылық келеңсіздіктің көрінісі неғұрлым күшті болса, балада даму бұзылыстары соғұрлым айқын болады. Бұл заңдылық ерекше білім беруді қажет ететін балалардың диагностикалық жəне емдеу-сауықтыру жұмыстарында ескерілуі керек.
Keywords: Ерекше; қажеттілік; бала; отбасы; психология; реакция; психоэмоционалды