Болашақ педагогтың өзін-өзі ұйымдастыру құзыреттерін қалыптастыруда өзіндік жұмыстың рөлі - Байжуманова, Н.С.; Раимкулова, А.С. (Karagandy University of the name of acad. E.A. Buketov, 2025)
Мақалада болашақ педагогтың өзін-өзі үйымдастыру күзыреттерін қалыптастыруда жоғары және (не- месе) жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру ұйымдарында (бүдан әрі — ЖЖОКБҰ) ұйымдастырылатын өзіндік жұмыстардың рөлі мен олардың өзара байланысы қарастырылған. Өзіндік жұмыстың ЖЖОКБҰ-дағы педагогикалық үдерістің маңызды күрамдас бөліктерінің бірі ретінде және оның берер мүмкіндіктері сипатталған. Сонымен қатар, өзіндік жұмыстың дидактикалық мақсаты анықталып, оларды ұйымдастыру ерекшеліктері мен қолданылатын әдіс-тәсілдерге сипаттамалары берілген. Зерттеудің мәселелері болашақ педагог жеке басының өзін-өзі ұйымдастыруын қалыптастыру үдерісінің мәні мен рөлін анықтауда ашылады. Жұмыстың мақсаты — болашақ педагогтардың өзін-өзі ұйымдастыру қүзыреттерін қалыптастыру үшін қажетті тиімді тәсілдер мен педагогикалық дағдыларды айқындауға негізделеді. Зерттеудің теориялық маңыздылығы — дүрыс және тиімді ұйымдастырылған өзіндік жұмыс болашақ педагогтың кәсіби қызметіне қажетті қасиеттердің, сонымен қатар өзін-өзі ұйымдастыру қүзыреттерінің қалыптасуына тікелей ықпалын тигізетіні туралы мақалада сипатталған. Өзіндік жұмыстар аудиториялық және аудиториядан тыс сабактарды үйымдастыру төңірегінде карастырылды. Болашак педагогтарды даярлау барысында өзіндік жұмыс өзін-өзі ұйымдастыруға қажетті қасиеттері мен қабілеттерін, ақыл-ой еңбегі мәдениетін, жаңа білімді өздігінен игеру дағдыларын қалыптастыруға айтарлықтай әсер етеді. Осыған орай, зерттеу жұмысына болашақ педагог ретінде Әбілқас Сағынов атындағы Қарағанды техникалық университетінің ғылыми-педагогикалық бағытындағы магистратураның білім алушыларына сауална- ма жүргізілді және олардың нәтижелері үсынылды. Сауалнаманың нәтижелері магистранттар арасын- да оку іс-әрекетінің өзін-өзі үйымдастыру күзыреттерін калыптастыруда оң динамиканы байкауға бо- лады, демек бүл кәсіби күзыреттердің калыптасуын көрсетеді.
Роль самостоятельной работы в формировании компетенций самоорганизации будущего педагога
The role of independent work in the formation of self-organization competencies of a future teacher
Keywords: өзін-өзі ұйымдастыру; өзіндік жұмыс; болашақ педагог; магистрант; педагогикалық үдеріс; педагогикалық дағды; қүзырет; кәсіби қызмет; ЖЖОКБҰ