Органикалық қосылыстардың синтезіндегі үрдіс жағдайларын модельдеу жəне мұндағы полимерлі комплекстердің əрекеті - Бүркеев, М.Ж.; Тəжбаев, Е.М.; Давренбеков, С.Ж.; Негим, Э.М.; Қажмұратова, А.Т.; Хамитова, Т.Ө.; Ибраева, Л.Т.; Қожабекова, Г.Е.; Иманбекова, Ж.Қ.; Шаяхметова, А.С. (KSU Publ., 2017)
Мақалада қоршаған қанықпаған полиэфирлі шайырлар мен қанықпаған карбон қышқылдары негізіндегі гидрогельдердің құрамдық мəліметтері жəне құрылымы электронды-расторлық микроскоп арқылы зерттеліп, оның торлы құрылымды жəне металл бөлшектерін орнықтыруда «нанореактор» болатыны дəлелденген. Орта факторларының, атап айтқанда, температура мен ортаның рН мəні жəне еріткіштердің полиэтилен-(пропилен)гликольмалеинат негізіндегі жаңа металл-полимерлі комплекстерге əсері жан-жақты қарастырылды. Жүргізілген тəжірибелер металл-полимерлі комплекстердің ісіну дəрежесіне температураның əсері мардымсыз екенін көрсетті. Аталған комплекстердің сілтілік ортада ісіну дəрежесінің жоғары мəнге ие болып, еріткіштердің полярлығы жоғарлаған сайын ісіну дəрежесі де артатындығы байқалды. Сілтілік ортада металл-полимерлі комплекстердің ісіну дəрежесінің өскені электркаталитикалық гидрлеу үрдісінде оңтайлы əсер етеді, себебі комплекстің ісіну қабілетінің жоғарлауымен субстраттың катализаторға қолжетімділігі де өседі. Диэлектрлік өтімділік пен полимерлердің ісіну дəрежелері арасында, нақтырақ айтқанда, орта полярлы ерітінділерден пиридинге қарай корреляция байқалады. Алайда ісіну дəрежесінің төмендеуінің байқалмайтындығы көрінді.
Моделирование условий реакции синтеза органических соединений и поведения в этих условиях полимерного комплекса
Simulation of the synthesis reaction conditions of organic compounds and the behavior of the polymer complex under these conditions
Keywords: полиэтиленгликольмалеинат; полипропиленгликольмалеинат; қанықпаған полиэфирлі шайырлар; катализ; нанобөлшектер; нанореактор; катализатор; металл-полимерлі комплекстер; полимерлі матрица; электркаталитикалық гидрлеу