Жылу ағынын өлшеуге арналған құрылғылардың сезімтал элементі терможұптарды оңтайландыру - Сулейменова, С.Е.; Қисабекова, П.Ә. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2025)
Жылу ағынын өлшеуге арналған құрылғыларды әзірлеу үшін екі әртүрлі өткізгіштен тұратын терможұптар негізгі сезімтал элемент болып табылады. Терможұптар — температураны өлшеу үшін қолданылатын маңызды құрылғылар, олар әртүрлі ғылыми және техникалық зерттеулерде, сондай-ақ өнеркәсіптік қосымшаларда кеңінен пайдаланылады. Терможұптардың дәлдігін арттыру үшін олардың градуирлеуі қажет, яғни термоэлектр қозғаушы күшінің (термо-ЭҚК) температураға тәуелділігін анықтау керек. Осы зерттеу аясында мыс-константан типті терможұптар градуирленіп, температураның ауытқуларын дәл өлшеу үшін қажетті мәліметтер алынған. Мыс-константан жұбының термо-ЭҚК мәндері төмен температурада тұрақты және сенімді болатыны белгілі, бұл оны көптеген жағдайда қолдануға тиімді етеді. Сонымен қатар, мыс константан терможұпы 70°C-қа дейінгі диапазонда жақсы сезімталдыққа ие, әрі қолжетімді және арзан материал ретінде бағаланады. Зерттеу нәтижелері терможұптардың тиімді түрін таңдауға, оның ішінде мыс-константанның артықшылықтарын анықтауға мүмкіндік береді.
Keywords: жылу ағыны; термо-ЭҚК; терможұп; мыс-константан терможұбы; температура айырымы