ВЫБОР ПОВЕРХНОСТНОЙ ПЛОТНОСТИ ПРОБЫ ПРИ РЕНТГЕНОРАДИОМЕТРИЧЕСКОМ АНАЛИЗЕ - Ефименко, С.А.; Портнов, В.С.; Турсунбаева, А.К. (Изд-во КарГУ., 2009)
Қорғасынның жұқа қабаттарына барий мен мырыш құрамының рентгенорадиометриялық анализінің дəлділігі, тербелістерінің жоюын қамтамасыз ететін, кеннің үстірт сынау тығыздығы барит-полиметалл кен орнының теоретикалық санау үлгісі қарастырылған. m0 = 0,13 г/см2 үстірт тығыздықтың шамасы Қазақстанның (Жəйрем, Майқайың, Текелi, Тұйық, Көксу, Ащысай, Байжансай, Мірғалімсай т.б.) қазбалар жерлерiнiң кендерiнiң сынақтарының талдауында табылғандығы өте ұтымды болып табылады. Рентгенорадиометрикалық қорғасынды анықтауда дəлділікке əсер етпейтін сынамалардағы 0-ден 15 %-ке дейінгі құрамындағы қоспалардың (мырыш, барий) қорғасынның өрісіндегі өзгерістерді теоретикалық қорытындылардың тəжірибелі тексерісі көрсетті. Үстірт тығыздықты анықтау үшiн кендердiң орташа жалпы құрамы жəне сынақтағы анықталатын элементтiң рентген флуоресценциясының əлсiретуi жəне көздiң когеренттi емес алаңғасар шығаруының келтiрiлген коэффициенттерi, сонымен бірге осы өлшемнiң жаппай коэффициентi қолданылаған. The theoretical model of calculation deposit barite-polymetallic ore of superficial density test was viewed and provided elimination of influence fluctuations of the maintenance of zinc and barium on accuracy x-ray radio metrical analysis on lead in thin layers. Have shown that the size of superficial density m0 = 0,13 g/sm2 is the optimal at the analysis of Kazakhstan (Zhajrem, Majkain, Tekeli, Tujuk, the Cook-sou, Achisaj, Bajzhansaj, Mirgalimsaj and others) deposits ores tests. Experimental check of theoretical conclusions has shown that in a range of lead concentrate in tests from 0 to 15 % change of impurity (zinc, barium) concentrate practically does not affect on accuracy x-ray radio metrical lead definitions. For definition of superficial density is used: average gross structure of ores and resulted factors of easing of x-ray fluorescence of a defined element and not coherence absentminded radiation of a source in test, with also mass factor of this measurement.
Keywords: рентген; рентгенорадиометрический анализ; поверхностной плотности пробы; способ рентгенорадиометрический анализов