Дүниетаным мəселесі туралы шетел жəне отандық ғалымдардың еңбектеріне теориялық талдау - Айтжанова, Р.М.; Бейсенова, А.Н. (ҚарМУ баспасы, 2013)
Мақалада бiлiм берудің ең маңызды аспектiсi ретінде дүниетанымға сипаттама берілген. Дүниетаным мəселелерiне мектеп оқушыларының жеке қарым-қатынасын тəрбиелеудегі оқу процесiнiң мүмкiндiктерiн зерттеу бүгінгі күннің өзекті мəселесі ретінде анықталып, зерттеудің алғашқы қадамы болып отыр. Авторлар мектептің оқу-тəрбие процесінде дүниетаным мəселелеріне оқушылардың жеке қарым-қатынастың тəрбиелеудің негізгі жолдары мен шарттарын ұсынады. Дүниетанымның негізгі ұғымдары, оның мəні мен құрылымы, дүниетанымдық мəселелердің шеңбері жəне олардың мазмұны қазіргі ғылыми ұсыныстармен анықталып, қазіргі заманғы оқушылардың түсінігіне сай анықталды.
Теоретический анализ трудов зарубежных и отечественных ученых по проблемам мировоззрения
Theoretical analysis of the problems of world outlook in the writings of foreign and domestic scholars
Keywords: дүниетаным; дүниетанымдық сана; дүниетанымды қалыптастыру; педагогика; ұлттық тəрбие; дүниеге көзқарас; қоғамдық сана; жеке тұлға; педагогикалық мəдениет