Мағынасы күңгірт сөздер тарихы - Жуынтаева, З.Н.; Жұманбаева, Ə.И. (ҚарМУ басп., 2016)
Қазақ тілінің сөздік қорында тарихи даму барысында өзгерген қыры, сыры мол көп сөздер орын алған. Соның себебінде оның мағыналарын, түп-төркінін білу қиындық тудырады. Мақалада тілімізде қос сөздердің, сондай-ақ фразеологизмдердің құрамындағы мағынасы күңгірт, түсініксіз сөздердің мəні қарастырылды. Авторлар олардың о баста қай тілде, қандай мағынада қолданылғандығын, сөздердің бастапқы морфемалық құрамы мен семантикасын айқындады. Ол сөздердің көне түркі немесе басқа түркі тілдеріндегі қолданыстары мен мағыналық ерекшеліктері талданды. Қазақ тілінің сөздік қорының даму тарихы тіл дамуының түрлі кезеңдерінде өзгеріп отыратындығын дəлелдеді.
История развития слов неясным значением
History of development of words with unclear value
Keywords: сөздер тарихы; түркі тілдері; көне түркі тілі; семантика; қос сөздер; фразеологизмдер; сөздік қор