Солтүстік Балқаш өңірінің кейбір эфирмайлы өсімдіктерінің шикізат қорлары - Əуелбекова, А.К. (Изд-во КарГУ., 2011)
Мақалада Солтүстік Балқаш өңірінің эфирмайлы өсімдіктерінің түрлік құрамын анықтау жəне оларды практикалық қолдану мүмкіндігін бағалау келтірілген. Зерттеу барысында атлаған өңірдің эфирмайлы өсімдіктерінің түрлік құрамы анықталды жəне олардың систематикалық сипаттамасы берілді. Сонымен қатар эфирмайлы өсімдіктердің біршама кең таралған түрлерінің шикізат қорлары бағаланды. Эфирмайлы өсімдіктердің жер үсті мүшелеріндегі эфир майының жинақталуы анықталды. Солтүстік Балқаш өңірінің климаты күрт континенталды, бұл тəуліктік, мезгілдік жəне жылдық температура мен ылғалдың жетіспеушілігімен байланысты. Зерттеліп отырған түрлердің қорларын анықтау бойынша экспедициялық зерттеулер маршруттық-рекогносцирлік əдістер арқылы жүргізілді. Алынған нəтижелерді Қазақстанның əр түрлі өндірістік салаларының қажеттіліктері үшін эфир майын өндіруде жəне шикізат жинауда пайдалануға болады.
Сырьевые запасы некоторых эфирно-масличных растений Северного Прибалхашья
Feedstocks some essential-oil plants Northern Balkhash
Keywords: климат, жаз, температура, күн инсоляциясы, эфирмайлы өсімдіктер, қазақ аршасы, дəрілік қандышөбі, егістік жалбызы, далалық сəлбен, отырыңқы гүлді тырнашөп, тегіс жусан, ащы жусан, кəдімгі жусан, популяция.