Алаштың озық ойлы жырауларының бірі Дулат жырау Бабатайұлының 210 жылдығына орай - Каренов, Р.С. (ҚарМУ баспасы, 2011)
Мақала XIX ғасырдың алғашқы жартысындағы көрнекті ақын Дулат Бабатайұлының өмірі мен шығармашылық қызметіне арналған. Философ-ақынның шығармаларында өзі өмір сүрген кезеңінің маңызды мəселелерін қалай жырлағаны көрсетілген. Ақынның адамзат өміріндегі жəне табиғаттағы болып жататын өзгерістерге өз пайымдық сипаттамасын беруге ұмтылысы баяндалған. Парыз, ар- ождан, мораль жəне адамгершілік мəселелері бойынша ақынның ой-толғамдарына көңіл бөлінген. Ду- лат Бабатайұлының көптеген қанатты сөздердің, шұрайлы өрнексөздердің, шешендік шиырларының, философиялық түюлердің-толғаулардың авторы екендігі айрықша дəріптелген. Отандық поэзия тарихындағы ақын мұрасын айшықтандыратын оның өз туындыларына ғана тəн ерекше қасиет — өлең өлшеулерін түрлендіруі екендігі дəлелденген. Дулат жырау өз заманының үлкен ойшыл болғандығы пайымдалған.
Поэзия Дулата жырау Бабатайулы как вершина словесного искусства кочевых казахов
Keywords: қазақ идеясы; Қазақ хандығы; қазақ жыраулары; жыраулардың даналығы; жыраулар философиясы; жағымсыз мінез; халық ауыз əдебиеті үлгісі; теңеу сөздер; адамгершілік көзқарас; əлеуметтік портрет; жыраудың дастандары