Экологиялық сауаттылық — ноосфералық сананың алғышарты - Мырзабаев, А.Б.; Тұрлыбекова, Г.К.; Голованов, Д.Л. (ҚарМУ баспасы, 2014)
Мақаланың негізгі арқауы экологиялық тəрбиеге арналған. Осы тұрғыда экологиялық сауаттылық қазіргі таңда аса маңызды болып табылады. Қазіргі туындаған ауқымды экологиялық проблеманы шешу ноосфералық сана қалыптастырумен байланысты. ХХІ ғасырда адамзат өзінің даму нобайын түбегейлі өзгерту қажеттігі ғалымдардың зерттеулеріне негізделіп көрсетілген
Экологическая грамотность — предпосылка ноосферного сознания
Ecological literacy premises of the noosphere of the consciousness
Keywords: экологиялық сауаттылық; экологиялық мəдениет; ноосфера; тұрақты даму; коэволюция; ноосфералық сана