Қазақ халқының жауынгерлік дәстүрлерi жастарды әскери-патриоттық тәрбиелеу құралы ретінде - Атембеков, Н.Р.; Қожамжаров, Е.Н.; Нуркеев, Р.Ж.; Біраяқ, Ж.Б. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
Мақалада қазақ халкының жауынгерлiк дәстүрлерiнiң өскелең ұрпақты әскери-патриоттық тәрбиелеу деп мәні мен мазмұны толық ашылады және осы институттың негiзгi ерекшелiктерi қарастырылды. Зерттеудiң жалпы және арнайы әдістерін қолдана отырып, теориялық және эмпирикалық материалдарды талдау және жалпылау жүзеге асырылады. Зерттеу нәтижесi жауынгерлік дәстүрлердi дәрiптеу арқылы жастарда жоғары моральдык-ерiктiктi, психологиялық және физикалық қасиеттерді қалыптастыратын әскери-патриоттық тәрбиенi дамыту үрдiстерiн анықтау және Отанды корғауға даярлау, жас азаматтардың үлгi боларлық мiнездерiн қалыптастыру болып табылады. Зерттеудің мақсаты жауынгерлiк дәстүрлерге зерттеу жүргiзе отырып, жастарды әскери-патриоттық тәрбиелеудiң ерекшеліктерін, негiзгi қағидалары мен функцияларын анықтау болып табылады.Зерттеудің жалпы және арнайы әдістерінің көмегімен, тарихи материалды талдау және қорыту, осы институттың дамуының негiзгi заңдылықтарын анықтау мақсатында әскери-патриоттық тәрбие берудің маңыздылығын ашу жүзеге асырылды. Мақалада әртүрлі зерттеушiлердiң ғылыми еңбектерiндегi осы мәселеге қатысты көзқарастары мен идеялары зерттелінді.
Military traditions of the kazakh people as a means of military-patriotic education of young people
Keywords: жауынгерлік дәстүр; әскери-патриоттық тәрбие; жауынгерлік дәстүрлердi дамыту функциясы; жауынгерлiк дәстүрлерiнiң тәрбиелiк функциясы; жауынгерлік дәстүрлердiң реттеушi функциясы; жауынгерлiк дәстүрлердiң идеологиялық функциясы