Синтез и исследование комплексообразующих свойств С-гетерилзамещенных аминотиазолов - Шибаева, А.К.; Салькеева, Л.К.; Тайшибекова, Е.К.; Нурмаганбетова, М.Т.; Минаева, Е.В.; Салькеева, А.К. (Изд-во КарГУ, 2010)
Аралас лигандты комплекстердің комплекстүзуші қасиеттерін зерттеу үшін 4-фенил-2-амидотиазолилацетат пен 2-тиоуридо-4-диэтилфосфонотиазолдың синтез жағдайлары қарастырылды. Комплекстүзуші процестің оңтайлы жағдайлары жəне термодинамикалық параметрлері анықталды. Аралас лигандты реакциялардың мыс (II) жəне қорғасын (II) иондарымен комплекстүзуі зерттеліп, потенциометрлік əдіспен термодинамикалық параметрлері, 4-фенил-2-аминотиазол жəне оның осфорилденген туындыларының негізінде түзілген комплекстердің құрамы белгіленді. The conditions of synthesis of 4-phenyl-2-amidothiazolilacetate and 2-thiourido-4-diethylphosphonothiazole which were investigated on complexing ability in the formation of mixed-ligand complexes were worked out. Optimal conditions and thermodynamic parameters of complex-formation process were defined. Thermodynamic parameters of the reactions of mixed-ligand complex-formation with copper (II) and lead (II) were determined using the method of potentiometry. Composition of forming complexes on the bases of 4-phenyl-2-aminothiazole and its phosphorilized derivatives was found out.
Synthesis and investigation of the properties of C-heteryl-substituted aminothiazol complexes
Keywords: фосфорилированное производное; комплексообразование; катион металла; лиганд; структура; енолизация; водородная связь; реакция Ганча; аминотиазол