Некоторые вопросы теории вязкости растворов - Турсунбаева, А.К. (Изд-во КарГУ, 2010)
Мақалада сұйықтың түрлері бейнелері мен оның қасиеттері қарастырылған. Теория əзірге шамалы тұтқыр ерітіндіні компоненттердің тұтқырлығы бойынша есептеулерге жарамды формулаларды бере алмайтындығы көрсетілген. Кинематикалық ертіндінің тұтқырлығын айқындауға термодинамикалық жағынан келу ұсынылған. Бұл тұрғыдан қарастырылған формула кинематикалық тұтқырлықтың қысымнан сызықты өсуін көрсетті. Кинематикалық тұтқырлы ерітіндінің температуралық тəуелділігі айқындалып, тəжірибелі мағлұматтардың модельдермен келісімі талқыланған. Various types of liquids and their properties are considered. It is shown, that the theory cannot offer formulas yet, suitable at least for rough calculations of viscosity of true solutions on viscosity of their components. The thermodynamic approach to definition of kinematic viscosity of solutions is offered. The formula received within the limits of such approach shows linear increase in kinematic viscosity from pressure. Temperature dependence of kinematic viscosity of a solution is defined. The consent of the offered models is discussed with experimental data.
Some questions of the theory of solutions viscosity