Н.А.Назарбаев — инициатор и организатор системного решения глобальных проблем мировой экономики - Спицын, А.Т. (Изд-во КарГУ., 2012)
Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ə.Назарбаевтың игі бастамасына ғылыми талдау жасалған. Оның əлемдік экономикалық құрылымының негізгі жүйелі қайшылығы жаһандық валюталық жүйенің қоғам дамуының қажеттіліктеріне сəйкес келмеуін айқындағандығы көрсетілген. Н.Ə.Назарбаевтың валюталық-қаржылық жүйені жаңарту туралы идеясын көптеген сарапшылар мен қаржыгерлердің қолдайтыны туралы айтылған. Н.Ə.Назарбаевтың соңғы кездердегі əлемдік форумдарда сөйлеген сөздері мен ұсыныстарының бағдарламалық сипаты бар екендігі дəлелденген. Н.Ə.Назарбаевтың мүлдем жаңа санаттағы ұлт үстілік есептік-төлем бірлігін жасау жəне енгізу жолында əлем елдерінің күш-жігерін біріктіру туралы ұсынысы түбегейлі жаңашылдығымен ерекшелетіні негізделген. Н.Ə.Назарбаевтың 2050 жылға жəне одан арғы болашақ кезеңге арналған экономикалық жəне əлеуметтік тиімді жаһандық энергиялық-экологиялық стратегияның қалыптасуының ғылыми негіздерін зерттеу нəтижелеріне берген бағасы көрсетілген. The scientific analysis of initiatives of the president of Republic Kazakhstan of N.A.Nazarbayev is given. It is underlined that it reveals the basic system contradiction of the world economic device — discrepancy of global currency system finds the positive response at many experts and financiers. It is proved that performances and N.A.Nazarbayev's offers of last time at world forums and its major scientific publications have program character. It is proved that radical novelty marks N.A.Nazarbayev's offer of last time at world forums and its major scientific publications have program character. It is proved that radical novelty marks N.A.Nazarbayev's offer on association of efforts of the countries on working out and introduction in the reference of supranational settlement-payment unit of essentially new class. Estimation is allocated. N.A.Nazarbayev of results of researches on scientific bases of formation economically and socially effective Global power ecological strategy for the period till 2050 and the further prospect.
Keywords: Н.А.Назарбаев; инициатор; организатор; система решения; глобальная проблема; мировая экономика