Этнопоэтиканың теориялық аспектілері - Абдикадирова, А.Ж.; Жұмағұл, С.Б. (ҚарУ баспасы, 2021)
Мақалада этнопоэтиканың теориялық аспектілері туралы сөз болады. Əдебиеттану, лингвистика, мəдениеттану, лингвопоэтика сияқты бірнеше ғылымдардың тоғысында пайда болған поэтиканың бір саласы — этнопоэтиканың ерекшелігі ғылыми тұрғыда талданған. «Этнопоэтика» терминінің шығу тегі мен Д. Ротенберг, Д. Тедлок, Д. Хаймс, В.Н. Захаров, Г.Д. Гачев, З.П. Табакова жəне т.б. ғалымдардың еңбектері қарастырылған. Этнопоэтиканың ғылыми бағыт ретінде қалыптасуының негізгі кезеңдері мен зерттелу тарихы айтылады. Көркем туындыда ұлттық болмысты танытуда бұл сала ерекше рөл атқарады, сол себепті де этнопоэтика ғылымы өзінің өзектілігін көрсетеді. Сонымен қатар қазіргі этнопоэтиканың проблемалық-əдіснамалық бағыты зерделенген. Қазіргі этнопоэтика саласының негізгі параметрлері анықталып, этнопоэтиканың ғылымның кейбір салаларымен байланысы сараланған. Атап айтар болсақ, оның имагология, діни филология сияқты ішкі бөлімдермен байланысы туралы талданған. Мақалада авторлар этнопоэтиканың əдебиеттану ғылымында алатын орнын көрсетуге тырысқан.
Теоретические аспекты этнопоэтики
Theoretical aspects of ethnopoetics
Keywords: əдебиеттану; поэтика; этнопоэтика; нарратив; əдебиет теориясы; мəдениеттану; имагология