Əл-Фараби жəне ұлттық əдебиеттану ғылымының бастаулары - Смағұлов, Ж.Қ. (ҚарМУ басп., 2013)
Мақалада қазақ ұлттық əдебиеттану ғылымының қалыптасу тарихы қарастырылды. Автор орта ғасырлардағы М.Хорезми, Əбу Насыр əл-Фараби, Əбу Райхан əл-Бируни, Əбуғали Ибн Сина, Ə.Фирдоуси, Рабғузи, М.Қашқари, Қ.А.Яссауи, О.Хайям, Ж.Баласағұни, А.Жауһари сияқты ғұламалардың ғылыми-зерттеу еңбектерінің əдебиеттану ғылымының қалыптасу тарихына тікелей қатысы болғандығын дəлелдейді. Əл-Фарабидің еңбектеріне тоқталып, олардың өнер, тіл жəне əдебиет мəселелері мен өлеңтану саласындағы əдеби-теориялық, ғылыми-зерттеушілік ой-пікірдің шырқау биігі екендігін, ғалымның əдебиет теориясы мəселелерін қарастырудағы орны мен рөлін көрсетеді.
Аль-Фараби и истоки становления национального литературоведения
Al-Farabi and sources of formation of national literary criticism
Keywords: ұлттық əдебиеттану; əдебиет теориясы; көркем əдебиет; сөз өнері; əдебиет мəселелері; өлең сөз; музыка өнері; Шығыс өнері мен мəдениеті; ғалымдар