Серпімділі негіздегі штампты есептеу - Ахажанов, С.Б. (Қарму басп., 2012)
Мақалада серпімділі негіздегі штампқа бірқалыпты таралған жүктеме жəне шоғырланған күш əсер еткендегі жағдайлар қарастырылған. Сыртқы күштердің əсерінен пайда болған штамптың шөгуі табылған. Серпімділі негіздегі штамптың астындағы жəне шеттеріндегі реактивтік қысымдар алынған. Штамптың шетіндегі реактивтік қысым серпімділі негіздің ұзындығына жəне қалыңдығына тəуелді болатындығы көрсетілген. Алынған нəтижелер белгілі формулалармен салыстырылған.
Расчет штампа на упругом основании
Stamp calculation on the elastic basis
Keywords: қатты арқалық; иілу моменті; реактивтік қысым; шоғырланған күш; серпімділі негіз