Қарнақ аномастикалық атаулары - Таштемирова, С. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды ұлттық зерттеу университеті» КеАҚ баспасы, 2026)
Бұл мақалада Қарнақ ауылының анамостикалық атаулары, олардың шығу тегі, тарихи- географиялық негіздері мен тілдік ерекшеліктері қарастырылады. Зерттеу барысында топонимдердің аймақтық тарихпен байланысы, табиғи нысандармен сабақтастығы және атаулардың этнолингвистикалық мағынасы сараланды. Қарнақ өңірінің атаулары мәдениеті мен тарихи жадын танытатын маңызды дерек көзі ретінде алынып, салыстырмалы және топономикалық әдістермен талданды. Қарнақ топонимдерінің қалыптасуына түркілік дәстүр, исламдық құндылықтар және ортағасырлық мәдени орталық ретіндегі аймақтың тарихи рөлі әсер еткені анықталды. Сонымен қатар, атаулардың жергілікті халықтың тұрмыс-тіршілігі, әлеуметтік құрылымы мен рухани дүниетанымымен байланысы көрсетілді. Мақала Қарнақ аймағының тарихи жадын сақтау, мәдени мұрасын зерттеу және онимастикалық деректерді жүйелеу тұрғысынан маңызды ғылыми нәтижелер ұсынады.
Keywords: Қарнақ; топоним; анамостика; тарихи атаулар; география; этнолингвистика; атау тарихы; өңірлік зерттеу; ғылым; мәдени мұра