Ленин об унитаризме и федерализме и его роль в национально-государственном строительстве Казахстана - Кожахметов, Г.З.; Суюндикова, А.Х. (Изд-во КарГУ, 2011)
Мақалада Кеңестік Ресей мен Қазақстанның ұлттық-мемлекеттік құрылымы мəселелері, социалистік қоғам құру лениндік идея тұрғысында сұрақтары зерттеледі. Унитаризмнен феодализмге дейінгі большевистік идеялардың эволюциялық себептері талданады.Ұлттық аймақтардың нақты құқықтары жəне олардың орталық билік органдарына тəуелділігі көрсетіледі. Мемлекеттің қалыптасуында диктаторлық пролетариаттардың бірпартиялық тəртіпті бекітуі, өзге идеяларға шыдамсыздық таныту, халыққа партиялық басшылық тарапынан тоталдық бақылау орнату механизмі зерделенген. Қазақстанның кейінгі тағдырына лениндік идеялардың тарихи маңызы көрсетілген. Бұл дəуірдің жағымсыз салдарына қарамастан, кеңестік кезеңде Қазақстан қазіргі тəуелсіздік пен егемендікті алуға дайын болғандығы атап көрсетілген. Issues of national — state formation in Soviet Russia and Kazakhstan in the context of Lenin’s ideas in forming socialistic society are researched. Reasons of bolshevist’s ideas evolution from unitarism to feudalism are analyzed. Real rights of national suburbs and their dependence on central authority bodies are shown. The mechanism of state formation, proletariat’s dictate with the strengthening of one-party regime, impatience to other thoughtfulness, total control over the population by party authorities is stepped. Historical importance of Lenin’s ideas in further life of Kazakhstan is shown. Having tragical consequences of that epoch Kazakhstan was noticed to be prepared by Soviet period for gaining nowadays sovereignty and independence.