Паремиялық бірліктер — жұмбақтардың əлемнің тілдік бейнесін образдау үдерісінде орындайтын қызметтері - Қызырова, Ə.М. (ҚарМУ баспасы, 2010)
Мақалада жұмбақтар мен нанымдар мақал-мəтелдермен жақындастыратын белгілеріне байланысты паремиялық бірліктер ретінде қарастырылды. Олардың біріне əлемнің үш деңгейлі моделі (аспан, жер, жерасты əлем) сияқты əлем моделдерінің бейнелі түсінігі жатады. Паремияларға оған қоса орындайтын қызметтерінің ортақтығы сияқты белгі тəн, оған дидактикалық, экспрессивті, репрезентативті жəне когнитивті жатады. Мақалада көрсетілгендей, бұндай белгілерді талдау паремиялық бірліктердің жақындығын дəлелдеп, оларды паремиялық жүйеге қосуға мүмкіндік береді.
Функции паремиологических единиц-загадок в процессе образной репрезентации картины мира
Functions of paremiological units-riddles in the representation of the worldview
Keywords: паремиялық бірліктер; жұмбақтар; əлемнің тілдік бейнесі; образдау үдерісі; əлемнің моделі; архетиптер; универсалия; кодтық жүйелер; паремиялық жүйе