Разложение пероксида водорода гель-иммобилизованными катализаторами - Мусабаева, Б.Х. (Изд-во КарГУ, 2011)
Матрицасына полиэтиленимин-металл (Cu2+, Cr3+, Co2+, Ni2+, Fe3+, Mn2+, Pd2+) кешені иммобилденген полиакриламид гидрогельдері зерттелген. Олардың сутек пероксидінің ыдырау реакциясында катализдік белсенділігін зерттеу нəтижелері жалпыланған. Сутек пероксиді екі сатыда ыдырайды. Бірінші сатыда реакция ісіну аймағында өтеді, сонан соң катализатор толық гомогенденеді де, реакция жылдамдығы бірден артады. Гель-иммобилденген ПМК тұрақтылығы төмен катализаторлар болып табылады, максималды катализдік белсенділік алғашқы екі циклда байқалады, сонан соң күрт төмендейді. Сутек пероксидінің конверсия дəрежесі гель-иммобилденген катализаторды қайта пайдаланғанда артады. Poly(acrylamide) hydrogels, with immobilized by poly(ethyleneimine)-metal (Cu2+, Cr3+, Co2+, Ni2+, Fe3+, Mn2+, Pd2+) complexes matrix were investigated. The studying results of their catalytic activity in decomposition reaction of hydrogen peroxide are generalized. The decomposition process of hydrogen peroxide occurs in two stages. At the first stage reaction proceeds in the field of swelling, then there is a full homogenization of the catalyst and at once speed of reaction increases. Gel-immobilized PMC are less stable catalysts, the maximum catalytic activity is shown at first two cycles then sharply falls. Degree of conversion of hydrogen peroxide increases at a reuse of gel-immobilized catalysts.
Hydrogen peroxide decomposition by gel-immobilized catalysts
Keywords: гидрогель; полиакриламид; полиэтиленимин-металл; каталитическая активность; ферментативные процессы; жидкофазное разложение; пероксид водорода; ионы переходных металлов; схема Габера-Вейсса; реакция