Влияние температуры и магнитного поля на замедленную флуоресценцию антрацена в порах оксида алюминия - Кубенова, М.М.; Ибраев, Н.Х. (Изд-во КарГУ им. Е.А.Букетова, 2012)
Мақалада анодталған алюминий кеуектеріндегі антрацен молекуласының триплет-триплеттік аннигиляциялық электронды қозуларының нəтижелері көрсетілген. Қозу күйінің бастапқы (t < 0,4 мc) уақытында, өшудің кинетикалық кисықтары IDF ~ t-n тəуелділігінде, ал t  0,4 мс уақыт аралығында кинетикалық қисықтары перколяциялық модель шегінде жақсы сипатталатыны анықталды. Анодталған алюминийдің наноөлшемді кеуектеріне енгізілген антрацен молекуласы квазикристалды кластерлі құрылымдарға жəне перколяциялық кластерларға жіктеледі. Аннигиляциялық триплет- триплеттік магниттiк өрiстi жылдамдығының модуляциялары ретiнде көрсетiлді, молекулалық кристалдарға тəн тəуелдiлiк сұйық азоттың қайнау температураларына жақын температураларында болып табылады, кластер ішіндегі ауытқу ерекшелiгі температураның жоғарлауында жəне ерiтiндiлердегi бөлшектердiң ұқсас диффузиясы қалыптасады. Кластерлердiң құрылымының iшкi локалды бiртектi еместiгi, триплет деңгейлерiнiң дисперсиясына алып келетіні дəлелденді. In this work results of research of features of photoreaction a triplet-triplet annihilation of molecules anthracene in pore of anodized aluminum (ADF) are presented. It is established that during the initial moments of time after excitation (t < 0,4 мs) kinetic curve attenuations are well described by sedate dependence of kind IDF ~ t-n, and on times t  0,4 мs kinetic curves are well enough described in frameworks percolating models. It is proved that at introduced in nanosize a time of the anodized aluminium of a molecule anthracene is grouped in cluster with quasicrystal structure and percolating connected cluster. Modulations of speed a triplet- triplet annihilation a magnetic field has shown that at temperatures close to temperature of boiling of liquid nitrogen dependence is characteristic for crystals of aromatic molecules, at increase in temperature specificity insidecluster wanderings becomes similar diffusion of particles in solutions. It is shown that internal local heterogeneity of structure clusters leads to a dispersion triplet-triplet levels.
Influence of temperature and magnetic field on delayed fluorescence anthracene in pore оxside of aluminium
Keywords: анодталған алюминий; антрацен молекуласы; триплет-триплеттік аннигиляция; кинетикалық кисықтары IDF ~ t-n тəуелділігінде; наноөлшемді кеуектер; триплет