Алашорда үкіметі мен Алаш ардагерлері ұлт тілінің мəселелері жайлы - Мұхамбетов, Ж.; Кəдірова, С.; Ермекқалиева, Ш. (ҚарУ баспасы, 2020)
Мақалада ХХ ғасырдың алғашқы ширегінде қазақ жерінде саяси құрылым болған Алашорда мемлекеті мен оған қызмет еткен Алаш ардагерлерінің қазақ тілі жайындағы теориялық, əдістемелік жəне тəжірибелік еңбектері талданған. Авторлар талдау барысында ардагерлердің ұлттық тілдің көркем əдебиет, публицистикалық жəне ауызекі сөйлеу тілі ғана емес, ресми жəне іс қағаздары, ғылыми-педагогикалық стильдерде белсенді қызмет атқарып, толық қанды əдеби тіл деңгейінде қалыптасып дамуы мəселелерін көтеріп қана қойған жоқ, оны өздері тікелей іске асырғандығы олардың еңбектері негізінде дəйектей баяндайды. Мақала авторлары ізденіс нəтижесінде қазақ тілінің қазіргі ұғымдағы «мемлекеттік тіл» мəртебесінің негізін Алашорда қайраткерлері қалаған деген тұжырымға келген.
Члены правительства Алашорды и деятели Алаша о проблемах национального языка
Members of the government of Alashorla and Alash figures on the provlems of the national language
Keywords: Алашорда үкіметі; Алаш ардагерлері; стильдік тармақтар; ұлттық тілдің қоғамдық қызметі