Франчайзинг шартының қалыптасуының теориялық аспектілеріне жалпы сипаттама - Тоқатов, Р.А. (ҚарМУ басп, 2012)
Кəсіпкерліктің инновацияға негізделуі осы заманғы талапқа жəне тұтынушылар сұранысына сай қызметтер мен тауарлар ұсынысымен шартталатынын ескерсек, ол салада инновациялық тəсілдемелерді, ерекшеліктерді қолдану қажет. Сондықтан да əсіресе шағын жəне орта бизнес саласында маңыздылықты атқаратын франчайзингтік жүйенің ролі зор. Франчайзинг арқылы кəсіпкерлік саланың дамуына «тың» əрі жаңа серпін беруге болады, əлемге танымал, сапалы болып саналатын беделді сауда маркаларындағы өнімдердің отандық нарыққа енуі жəне де оларды өндіру бойынша тəжірибелілікті меңгеру жас мемлекетіміздің экономикасын жандандыруға жаңа мүмкіндіктердің бірін қамтамасыз етеді. Мақалада осы франчайзинг шартының қалыптасуының теориялық аспектілеріне жалпы сипаттама берілген.
Keywords: франчайзинг; кəсіпкерлік; бизнес-жоба; сауда маркасы; технология; ноу-хау; айрықша құқықтар; кəсіпорын; компания