Физика заңдарын инженерлік жобалар арқылы зерттеу - Айтбекова, С.С. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2025)
Бұл жұмыста инженерлік жобалар арқылы физикалық заңдарды зерттеу мәселесі қарастырылады. Физиканы практикалық жобалар негізінде оқыту теориялық білімді тереңдетіп қана қоймай, оны ви- зуалды түрде қабылдауға мүмкіндік беретіні дәлелденді. Зерттеуде велотренажер-генератор және жасанды интеллект көмегімен магнит өрісін зерттеу сияқты инженерлік жобалар мысал ретінде талдана- ды. Жобалардың негізінде жатқан физикалық принциптер қарастыры- лып, олардың ғылым мен білім саласындағы қолдану мүмкіндіктері са- рапталады. Алынған нәтижелері инженерлік тәсілдің физикалық құбылыстарды зерттеуде тиімділігін көрсетіп, болашақтағы зертте- улердің физикалық заңдарды тереңірек түсінуге ықпал ететінін дәлел- дейді.
Keywords: инженерлік жобалар; физика заңдары; энергия; магнит өрісі; жасанды интеллект; практикалық зерттеу; эксперименттік әдістер