Исследование Р–Х равновесий разрезов As2O5 – Mg(AsO3)2, Mg(AsO3)2 – Mg2As2O7 в системе As2O5 – MgO - Мустафин, Е.С. (Изд-во КарГУ, 2010)
As2O5 – Mg(AsO3)2 жəне Mg(AsO3)2 – Mg2As2O7 жүйелерінде түзілетін магний арсенаттарының ыдырау қысымдары зерттелді. Термодинамиканың үшінші заңы бойынша арсенаттардың термодинамикалық қасиеттері қарастырылды. Жоғарыда көрсетілген жүйелер құрамдарының ыдырау температураларының эксперименттік нəтижелерінің негізінде As2O5 –Mg(AsO3)2, Mg(AsO3)2 – Mg2As2O7 жүйелері күйлерінің фазалық диаграммаларының Т–Х құрамдарының lgP–f(1/T) тəуелділік теңдеулері шығарылды. There were investigated the dissociation pressures of magnesium arsenates which are formed in the systems As2O5 – Mg(AsO3)2 and Mg(AsO3)2 – Mg2As2O7. The thermodynamic characteristics of arsenates were calculated in accordance with the third law of thermodynamics. On the basis of experimental data the dissociation temperatures of compositions of the systems pointed out above were established. The equations of dependencies lgP–f(1/T) of compositions of the Т–Х phase equilibrium diagrams of As2O5 – Mg(AsO3)2 and Mg(AsO3)2 – Mg2As2O7 systems were deduced.
Keywords: равновесие Р-Х; мышьякосодержащие материалы; физико-химические свойства; термические константы; термодинамические константы; арсенат магния