Аймақтың əлеуметтік экономикалық дамуындағы демографиялық үрдістердің рөлі (Шығыс Қазақстан облысы мысалында) - Нұралина, Қ.Т.; Ниязбекова, Ш.У. (KU Publ., 2021)
Мақсаты: Шығыс Қазақстан облысы аймағындағы демографиялық жағдайдың ерекшеліктерін, аймақтың əлеуметтік-экономикалық дамуындағы демографияның рөлін анықтау. Əдісі: Статистикалық-математикалық құралдарды қолдана отырып, аймақтың əлеуметтік-экономикалық даму көрсеткіштерін талдау кезінде жүйелік талдау мен синтездің жалпы ғылыми əдістері қолданылды. Қорытынды: Мақалада Шығыс Қазақстан облысының жəне аймағының демографиялық жағдайын талдау нəтижелері келтірілген. Жүргізілген талдау Шығыс Қазақстан облысының демографиялық жағдайының негізгі проблемаларын, оның ішінде халық санының соңғы 30 жыл ішінде азаюын анықтауға мүмкіндік берді. Тұжырымдама: Шығыс Қазақстан облысының демографиялық жағдайына əсер ететін негізгі факторлар зерттелді. Жүргізілген зерттеу нəтижесінде өңірдің демографиялық жағдайын жақсарту бойынша басым шаралар, оның ішінде зорлық-зомбылық жанжалдарын жою; техногендік апаттардың алдын алу; қаражатты денсаулық сақтауға, білім беруге, ғылымға, отбасын нығайтуға басым инвестициялау ұсынылды.
Роль демографических процессов в социально-экономическом развитии региона (на примере Восточно-Казахстанской области)
The role of demographic processes in the socio-economic development of the region (on the example of East Kazakhstan region)
Keywords: əлеуметтік-экономикалық даму; демографиялық процестер; демографиялық көрсеткіштер; халық саны; туу; өлім; халықтың азаюы; көші-қон; демографиялық көрсеткіштердің динамикасы