Ұлттық экономикалар мен олардың салаларының дүниежүзілік шаруашылыққа интеграциялану концепциялары - Невматулина, К.А.; Шакеев, С.С.; Третьякова, Л.А.; Джолдыбаева, С.Е. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2022)
Мақсаты: Ұлттық экономикалардың өзара байланысы мен өзара тәуелділігін нығайту жағдайында экономикалық өмірдің интернационалдануы әлемдік экономикалық қатынастардың сапалы жаңа деңгейіне өтуде және авторлар жүргізген зерттеулер бұл фактіні растады. Бірі жаһандық, екіншісі аймақтық 2 деңгейде дамитын интеграциялық үдеріс ұлттық экономикалардың әлемдік экономикаға тәуелділігінің артуымен де, елдердің топтарға бірігуімен экономикалық жақындасуымен де сипатталады. Әдісі: Авторлар бірқатар әдістерді пайдаланды: абстрактіліден нақтыға көтерілудің жалпы ғылыми әдістері, талдау және синтез, жүйелік талдау. Бұл әдістерді қолдану ұлттық экономикалар мен олардың салаларын әлемдік экономикаға интеграциялау тұжырымдамасының маңызды белгілерін объективті түрде қабылдауға мүмкіндік береді. Қорытынды: Интеграциялық бірлестіктерді жүзеге асыру тәжірибесі көрсеткендей, бұл форма экономикалардың трансұлттандыру үдерісі үшін өтемақы түрі болып табылады және экономикалық даму деңгейі ұқсас елдер тобында жақсы нәтижелерге әкеледі. Тұжырымдама: Жұмыста жүргізілген жан-жақты зерттеу әлемдік-жүйелік көзқарасты (елдердің құн тізбегіне қатысу сипаты мен сатысына негізделген иерархиясы) бөліп көрсетуге мүмкіндік берді; геоэкономикалық тәсіл ( халықаралық еңбек бөлінісінің жаңа нысандарын анықтауға мүмкіндік береді –салаішілік, түйін бойынша, сондай-ақ әлемдік экономикалық кеңістіктің технологиялық және жаһандануы, трансұлттандыру мен интеграция процестерінің өзара тәуелділігін қарастырады. Аймақтық одақтар мен блоктар, аймақтық экономикалық кеңістіктердің бәсекеге қабілетті баға артықшылықтарын құру арқылы өзэкономикаларын қорғау әдісі ретінде.
Концепции интеграции национальных экономик и их отраслей в мировое хозяйство
Concepts of integration of national economies and their industries into the world economy
Keywords: интеграция; жаһандану; ұлттық экономикалар; трансұлттандыру; инновациялық көзқарас; сыртқы экономикалық байланыстар; аймақтандыру