Влияние низкомолекулярных солей на набухание гидрогелей на основе ненасыщенной полиэфирной смолы и виниловых мономеров - Буркеев, М.Ж.; Ван-Херк, А.М.; Тажбаев, Е.М.; Жакупбекова, Э.Ж.; Буркеева, Г. К.; Магзумова, А.К.; Каретина, А.К. (Изд-во КарГУ, 2011)
Мақалада моновалентті жəне бивалентті тұздардың қанықпаған полиэфирлі шайырлардың акрил қыш- қылы мен акриламид негізіндегі сополимерлердің ісінуіне ықпалы қарастырылған. Берілген сополи- мер төмен молекулалы тұздар қатысында жоғары сезімталдық көрсететіні аңықталды. Зерттеу нəти- желері төмен молекулалық тұздардың қатысында қанықпаған полиэфирлі шайырлардың акрил қыш- қылымен сополимерлерінің коллапсқа ұшырайтынын, ал олардың акриламид пен сополимерлерінің ісінетінін көрсетті. Сомономерлердің буын қатынастарын өзгерте отырып, ісіну аралығын жəне поли- мерлі торлардың сығылуын реттеуге болатыны анықталған. The article deals with the influence of monovalent and bivalent salts on swelling of copolymers on the base of unsaturated polyester resin with acrylic acid and acrylamide. It was revealed that the given copolymers show high sensitivity to the presence of low molecular salts. The results of the investigation show that in the presence of low molecular salts copolymers on the basis of unsaturated polyesters resin with acrylic acid undergo collaps and with acrilamide they swell. It is shown that it is possible to adjust the intervals of swelling and collaps of the polimer networks by varying the ratio of section of comonomers.