Роль Конституционного совета в формировании концепции прав и свобод человека и гражданина в Республике Казахстан - Амандыкова, С.К.; Диль, А.В. (Изд-во КарГУ, 2012)
Мақала авторлары Қазақстан Республикасында адам жəне азаматтың құқығы мен еркіндігін ұлттық тұжырымдамасын қалыптастыруына Конституциялық кеңестің қатысу ерекшеліктерін талқылайды. Құқық қорғау тетігін іске асыруға қатысу бойынша конституциялық бақылау органы қызметінің негізгі бағыттарын ерекшелейді жəне қысқаша сипаттайды. Адам құқығына кепілдік беруін қамтамасыз ету үшін «Адам жəне азамат» Конституцияның ІІ-бөлімнің конституциялық ресми талқылау мəніне ерекше назар аударылған. Ресми талқылау тарапынан ғалымдардың пікірлерін келтірді; конституциялық ережелерін талқылайтын мазмұны жағынан құқықтық нормалар мəніне түсінік беретін Конституциялық кеңестің нормативтік қаулысын топтастыруын ұсынады; Конституциялық кеңесіне өтініш беретін субъектілер аясын кеңейту талас-тартыс сауалына назар аударады. Article describes the features of the Constitutional Council participation in formation of the national concept of the rights and freedom of a person and the citizen in the Republic of Kazakhstan. Authors allocate and characterize briefly the basic directions of activity of the constitutional control body on participation in realization of the remedial mechanism. The special attention in the article is paid to value of official interpretation of the constitutional norms of section II of the Constitution «the Person and the Citizen» for maintenance of human rights warranting. Authors give an opinion of scientists concerning limits of official interpretation; it is offered to classify the Standard Decisions of the Constitutional Council interpreting the sense of law rules, depending on the maintenance of explained constitutional positions; the attention to a debatable question of expansion of a subjects circle of the reference in the Constitutional Council is paid.