«Өзін-өзі тану» курсын оқыту барысында жеке тұлғаның рухани-адамгершілік қасиеттерін қалыптастыру - Абдрашева, Б.Ж.; Кабылбекова, Ж.К.; Жакенова-Бике, Ж.А. (Қарму басп., 2016)
Мақалада «Өзін-өзі тану» курсын оқыту барысында жеке тұлғаның рухани-адамгершілік қасиеттерін қалыптастыруының жолдары қарастырылған. Заманауи педагогиканың маңызды міндеттерінің бірі — жастарды жалпы адамгершілік құндылықтар негізінде тəрбиелеу, жеке тұлғаның қалыптасуында өзін- өзі оқыту, өзін-өзі жетілдіру арқылы руханилыққа жетелеу. Кəсіби білікті мамандар дайындау - үшінші мыңжылдықта орта білім мектебінің білім жүйесінің басты мақсаты. Ұлттық білім беру жүйесі өскелең ұрпақтың дамуына, балалар мен жастарда адамгершілік сенімдерінің, мейірімділік, əдемілік, адамгершілік сынды жалпы адами кұндылықтар мен адамгершілік мінез-құлықты қалыптастыру арқылы жеке тұлғаны дамытуға бағытталған. Рассмотрены педагогические условия формирования духовно-нравственных качеств личности в процессе изучения курса «Самопознание». Отмечено, что огромное внимание уделяется становлению личности через самообразование, самопознание. Выделена одна из главных задач современной системы педагогического образования —– подготовка и воспитание духовно-нравственной личности, которая сможет заложить основные концепции нового тысячелетия в условиях независимого Казахстана. Определен один из самых актуальных вопросов педагогической теории и практики – поиск оптимальной национальной модели образования, опирающейся на традиционные духовные ценности народа. The article examines the pedagogical conditions of formation of spiritual and moral qualities of the person in the process of studying the course «Self-knowledge». Great attention is paid to the formation of the personali- ty through self-education, self-knowledge. One of the main problems of modern teacher education system-training and education of spiritual and moral personality, which could lay the foundation concepts of the new millennium in terms of independent Kazakhstan. One of the current issues and practices educational theory is a search for an optimal national model of education, which is based on the traditional spiritual values of the people
Формирование духовно-нравственных качеств личности в процессе изучения курса «Самопознание»
Formation of spiritually-moral qualities of the person in the process of studying the course «Self-knowledge»
Keywords: рухани-адамгершілік; тəрбие; өзін-өзі тану; педагогика; жеке тұлға; қоғам; оқутәрбиелеу; бағдарлама; білім беру; дəріс