Туризм индустриясының даму тарихы, кезеңдері мен құрылымдық-ғылыми негіздері - Хасенханов, Н.Б.; Жартай, Ж.М.; Төлеуұлы, А. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті» КЕАҚ баспасы, 2021)
Туризм көп өлшемді және сан қырлы ұғым ретінде қарастырылады, ол келесі анықтамада көрініс табады: "Туризм-бұл қызмет түрі, демалу нысаны, ұлттық экономика саласы, бос уақытты өткізу тәсілі, сонымен қатар өнер, ғылым және бизнес". Экономиканың қазіргі заманғы дамуы оқшауланған салалардың дамуымен ғана емес, әртүрлі салааралық кешендердің жұмыс істеуімен де сипатталады. Туризм индустриясына ұлттық экономиканың ірі тәуелсіз салааралық экономикалық кешені ретінде қарау керек, өйткені әртүрлі салаларды біріктіретін туризм саласы әдеттегі тік жазықтықта емес, әртүрлі салаларға жататын кәсіпорындар мен ұйымдарды қоса алғанда, белгілі бір көлденең кеңістікті қамтиды.
Keywords: туризм; экономика; индустрия; тарих; саяхат