Синтез и свойства гидрогель-иммобилизованных наночастиц платины - Яшкарова, М.Г.; Оразжанова, Л.К.; Мусабаева, Б.Х.; Кливенко, А.Н. (Изд-во КарГУ, 2011)
Полимерлі əдіспен тұрақтандыру арқылы натрий акрилатымен тұрақтандырылған платина наномөлшерлі бөлшектері алынды. Оларды полиакриламид гидрогелі торына иммобилдеу іске асырылды. Қоршалған иондарға, аралас еріткіштер құрамына (су – этил спирті, су – ацетон) қатысты алынған гидрогельдердің көлем-фазалық сипаттамалары зерттелді. ПАА–AkNa–Pt гидрогелінің рН-сезімталдығы, гидрогелдердің сулы ерітіндідегі ісіну динамикасы анықталды. Сұйықтықтың гидрогель көлеміне диффузиялану механизмі зерттелді. Судың ПАА–AkNa–Pt гидрогелі көлеміне диффузиялануы Фик заңына бағынады. By polymeric method of stabilization have been obtained nanoparticles of platinum stabilized by sodium akrylate. The immobilization of obtained nanoparticles in a grid of polyacrilamyde hydrogel is carried out. Volume-phase characteristics of the synthesized hydrogels depending on an ionic medium, structure of the mixed solvent (water – ethyl spirit, water – acetone) are investigated. It is revealed that hydrogel PAA–AkNa–Pt is pH-sensitive. Dynamics of swelling of hydrogel in water solutions is defined. The mechanism of diffusion of a liquid in hydrogel volume is studied. Water diffusion in volume of hydrogel PАА–AkNa–Pt submits to Fick's law.
Synthesis and properties of hydrogel-immobilized nanoparticles of platinum
Keywords: нанохимия; полимерный; гидрогель; стимулчувствительный; регулируемые свойства; иммобилизация; наночастица