Отбор штаммов рода Bacillus с противогрибковой активностью для создания эффективных биопрепаратов - Ботбаева, Ж.Т.; Мустафина, И.Е.; Аюпова, А.Ж.; Науанова, А.П.; Жамангара, А.К. (Изд-во КарГУ., 2011)
Мақалада Ақмола облысының топырақтарынан бөлініп алынған Bacillus туысына жататын бактерия штаммаларының антагонистік белсенділік көрсеткіштері келтірілген. Топырақ микроағза-антагонистері фитопатогендік микромицеттердің дамуын тежеуге қабілетті. Авторлар ұсынып отырған микроағза-антагонистері оңай культивирленеді, ұзақ уақыт бойы сақталады, сонымен қатар олардың споралары егінді материалдарды өңдеуді жеңілдетеді жəне табиғи ортада биопрепараттың əсер ету уақытын ұзартады. Штаммалардың фунгицидтік белсенділігі бойынша жүргізілген тестілеу нəтижелері, зерттелінген штаммалардың үшеуі фитопатогенді саңырауқұлақтарды тежеу белсенділігі бойынша жоғары екендігі тəжірибелер арқылы дəлелденген. In the article presents data of the antagonistic resulted activity for strains of bacteria. The active strains of the bacteria genus Bacillus isolated from soil of Akmola region. Soil microorganisms’ antagonists can inhibit the development of pathogenic fungi. Featured authors of bacteria-antagonists are easily cultured, can be stored for a long time, and also used in the form of spores, which facilitates the inoculation of seed and prolong the duration of the biological product in the environment. The experiments for testing fungicidal activity of strains revealed that the three strains have the highest antagonistic activity against phytopathogenic fungi.