Ірі өнеркəсіптік аймақта тұратын балалар денсаулығына қоршаған ортаның əсері - Нурлыбаева, К.А.; Бодеева, Р.Т.; Старикова, А.Е.; Жақсыбаева, М.Е. (ҚарМУ баспасы, 2015)
Бұл мақалада балалар денсаулығына қоршаған ортаның негативті əсері мəселесіне арналған, оның өзектілігі қазіргі кезде де маңызды. Мақалада.Қарағанды жəне Теміртау қаласының экологиялық жағдайының бала денсаулығына келтіретін кері көрсеткіштер анықтап, көрсетілген. Қоршаған орта ластануы салдарынан мектеп жасындағы балаларда денсаулық жағдайының төмендеуі, жиі психологиялық-физиологиялық күйінің нашарлауы жəне т.б. ауытқулары көрініс табады. Алынған нəтижелер бала ағзасының қоршаған орта жағдайына байланысты денсаулығын сақтау, жұмыс қабілеттілігін жоғарылату, ауру-сырқауды төмендету нысаналарын көздейтін шараларды өткізуге бастапқы материал болып табылады.
Keywords: ауыр металлдар; экология; балалар денсаулығы; өндірістік қала; оксикалық заттар; ластағыш көздер; сүйек-бұлшықет жүйесі аурулары; жүйке жүйесі аурлары