Түр-түс атауларының шығуы туралы - Хасенов, Б.Р.; Əділова, А.С. (ҚарМУ басп., 2012)
Қазіргі қазақ тілінің антропологиялық бағыттағы зерттеулерінде түр-түске ерекше көңіл бөлініп, тың зерттеулер жасалынып жатыр. Қоршаған ортадағы шындықты көп жағдайда түр-түс арқылы қабылдаймыз жəне де түр-түс атаулары əр халықтың мəдени коды болып табылады. Мақалада түр-түс атауларының шығуы жайлы сөз болады. Авторлар түркітанудағы, қазақ тіл біліміндегі ірі ғалымдардың түр-түске қатысты пікірлеріне өз ойларын қоса отырып, қазақ халқының идиоэтникалық танымында ерекше орын алатын «қоңыр» сөзінің шығу табиғаты жайлы өз тұжырымдарын ортаға салады.
Об этимологии цветообозначений
Keywords: түр-түс этимологиясы; түр-түс атаулары; колоративті лексика; этимология; көк; ақ; қара; қызыл; сұр; боз; сары; қоңыр; түркі танымы; түркі тілі; қазақ тіл білімі