Приоритетные направления решения основных эколого-экономических проблем в угольной промышленности - Токтарова, Л.Н. (Изд-во КарГУ, 2011)
Кен өндірісінің қоршаған ортаға тигізетін ерекше ықпалы көрсетілген. Көмір өндірісі саласының қоршаған ортамен өзара байланысын бейнелейтін сызба берілген. Өнеркəсіптің жетекші саласы көмір өндіруші кешен болып табылатын Қарағанды облысының экологиялық мəселелері қарастырылған. Көмір өндіруді экологиялық қауіпсіз деңгейде тұрақтандыру қажеттігі дəлелденген. Аймақта экологиялық қауіпсіздіктің қазіргі заманғы мониторинг жүйесін енгізу қажеттігі негізделген. Көмір өндіруші кəсіпорындарының экологиялық менеджмент жүйесіне көшуі олардың экологиялық жағдайын жақсартудың нақты жолы болып табылатындығы көрсетілген. Барлық іс-қимылдардың негізіне экологиялық саясаттың негізгі принципі — адам мен табиғаттың үйлесімді əрекетін қою қажеттігі ұсынылған. Specific influence on environment of mountain manufacture is shown. The scheme reflecting interrelation of coal branch with surrounding environment іs offered. Environmental problems of the Karaganda area are considered, in which conducting as an industry the coal-mining complex acts. Necessity of stabilization of coal mining at ecologically safe level is proved. The expediency of introduction of modern system of monitoring of ecological safety of region is proved. It is underlined that their transition to system of ecological management can become a real way of improvement of an ecological condition of the coal enterprises. It is noticed, what it is necessary to put a major principle of an ecological policy in a basis of all actions. Coauthorship of the Person and the Nature.