Кеңес мемлекетіндегі «Қызыл террор» - Адамбек, Б.К. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2023)
Ұсынылып отырған мақалада Кеңес мемлекетінің әр кезеңінде жүргізілген «қызыл террор» саясаты көптеген деректерге сүйеніп кең түрде көрсетілген. Автор Кеңес өкіметі орнағаннан кейін, елдегі реп- рессиялық және террорлық саясаттың басталу себептерін, олардың идеологиялық негіздерін және большевиктердің осы саясаттарын мемлекеттік деңгейде жүргізгенін тарихи құжаттар және әртүрлі ресми шешімдер арқылы дәлелдеген. Сонымен бірге, Кеңес мемлекетінің үкіметі ауқымды террорлық саясатты ішкі және сыртқы оппозицияға қарсы жүргізгеннің нәтижесінде миллиондаған адамның құғынға ұшырағанын, жүздеген концлагерьлерге қамалғанын және жазалау арқылы қаза тапқаны қа- ралып отырған мақалада жан-жақты көрсетілген. Шын мәнінде, өз халқына қарсы террорлық саясатты жүргізу үшін, партия және Кеңес басшылығы мемлекеттік органдарды, әртүрлі жазалау күштерін кең түрде пайдаланғаны, ал олардың жұмыстарын бағынышты ақпарат жүйелері бұл шаралар КСРО-ның жауларына қарсы жүргізілген әділ күрес деп ақтап отырғаны баяндалған. Осыған байланысты, Кеңес мемлекетінде жүргізілген «қызыл террор» саясаты XX ғасырдағы ерекше трагедиялық тарихи кезең ретінде дәлелденген.
«Красный террор» в Советском государстве
“Red terror” in the Soviet state
Keywords: революция; Кеңес; таптық күрес; партия; оппозиция; репрессия; лагерь; террор; саясат; эмиграция