Орталық Азия жəне Қытай: жаһандану жағдайындағы экономикалық ынтымақтастық - Смагулова, Г.М.; Оразалиев, Н.А. (ҚарУ баспасы, 2020)
ҚХР үшін Орталық Азия аймағы өзінің геосаяси жағдайына, айтарлықтай əркелкі табиғи ресурстар қорының бар болуына байланысты үлкен қызығушылық танытады жəне аталған аймақ қытай тауарлары үшін болашағы бар нарық көзі болып саналады. Қазіргі кезеңде Орталық Азия мен Қытай арасындағы сауда-экономикалық қарым-қатынастардың дамуы оң динамикаға ие жəне ҚХР ынтымақтастық бағыттарының кең спектрі бойынша аймақтың негізгі серіктестерінің бірі болып саналады. Мақалада Қытай мен Орталық Азия мемлекеттері арасындағы халықаралық сауда жəне тікелей шетел инвестициясы салаларындағы ынтымақтастықтың негізгі бағыттары қарстырылған. Авторлар мəліметтер келтіріп, Қытай мен Орталық Азия мемлекеттерінің сауда жəне инвестиция саласындағы байланыстардың динамикасына талдау жасаған. Сонымен бірге, авторлар Орталық Азия аймағы мемлекеттерінің ұлттық мүдделері тұрғысынан Жібек жолының Экономикалық белдеуі аталатын қытайлық бастаманың болашағына назар аударады.
Центральная Азия и Китай: экономическое сотрудничество в условиях глобализации
Central Asia and China: economic cooperation in the context of globalization
Keywords: ҚХР; Орталық Азия; экономикалық ынтымақтастық; жаһандану; сыртқы саясат; «С+С5» ынтымақтастықтың жаңа форматы; «Бір жол-бір белдеу» бастамасы; интеграция; энергетикалық қауіпсіздік