Сдвиг максимума флуоресценции в красную область путем излучательного переноса энергии в сцинтилляционных полимерах на основе метилметакрилата - Мантель, А.И.; Иргибаева, И.С.; Барашков, Н.Н. (Изд-во КарГУ, 2011)
Нафталиндер жəне антраценнiң хромофорлы жəне хромофорсыз бөлiгі болатын метакрил қышқылы метилметакрилаттың сополимерлерiнiң топтамасы алынған. Сополимеризацияның оптимизацияланған əдiстемесi келтiрiлген. Сополимерлердің құрамы ИҚ, ЯМР 1H жəне УК-спектроскопия əдiстерімен зерттелген. Флуоресценциялар спектрлерінің арқасында энергияның екiншiлік хромофордан біріншілікке нұр шашу жолымен тасымалдауына хромофорқұрамды полимерлiк үлгiлердің берiлуi қабiлеттiлiгі көрсетiлген. Бір немесе екі хромофорлы сцинтилляционды полимерлер мысалындағы метилметакрилатпен салыстырғанда 9-винилантраценның төменгі реакциялық қабiлеттiлiгi көрсетiлген. Obtained a copolymer series methylmethacrylate–methylacrylic acid containing chromophore naphthalene and anthracene and without them. Presented an optimized copolymerization way. Investigated the copolymers composition by the IR-, NMR 1Н- and UV-spectroscopy methods. With the help of spectroscopy spectres revealed the energy transfer ability from a secondary chromophore to the primary by means of radiating transfer into chromophore-containing polymer samples. Displayed low reaction ability of 9-vinylanthracene in comparison with methylmethacrylate on the example of scintillator polymers with one or two chromophores.
Fluorescence maximum red shift by means of energy radiating transfer in scintillator polymers on the basis of methylmethacrylate
Keywords: сцинтиллятор; ионизирующих излучений регистрация; энергетический спектр; квантовый выход; полимерный; люминофор; кремний; наночастица; флуоресценция