Показатели нейрогуморальной регуляции и стресс:обзор литературы - Ильясова, Б.И. (Изд-во КарГУ им. Е.А.Букетова, 2010)
Мақалада нейрогуморальді реттелу көрсеткіштеріне стресс əсерінің мəселелері бойынша əдебиеттерге шолу жүргізілген. Ағзаның қызметтік жүйелерінің жеке дара ерекшеліктеріне байланысты стреске тұрақтылығы көрсетілген. Жоғарғы жүйке əрекеті типтеріне байланысты стрестің нейрогуморальді жəне молекулалық механизмдері ашылған. Орталық жүйке жүйесі қызметінде гормондар жəне нейромедиаторлар ролі туралы мəліметтер берілген. Əдебиеттерге шолу физикалық факторлар əсері кезіндегі қорғаныш механизмдері түзілуінің өзекті мəселелерін анықтады. In this article the review of the literature concerning the issue of stress influence upon the indexes of neurohumoral regulation is presented. Also stress tolerance of the individual peculiarities of body functional systems is described. Neurohumoral and molecular mechanisms of stress depending on the type of higher nervous activity are considered. Here we provide data illustrating the hormones and neurotransmitters role in the activity of central nervous system. And also reveal topical problems in the formation of the defense mechanisms within the physical factor influence.