Байзақ өңірінің ономастикалық атаулары - Батихан, Қ. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды ұлттық зерттеу университеті» КеАҚ баспасы, 2026)
Бұл мақала Жамбыл облысы, Байзақ ауданы, Байзақ ауылының тарихи-топонимиялық кеңістігін зерттеуге арналған. Байзақ атауы ХІХ ғасырдағы ұлт-азаттық қозғалыстың көрнекті қолбасшысы Байзақ Мәмбетұлының (Байзақ датқа) есімімен байланысты. Зерттеу барысында ауыл аумағындағы табиғи және тарихи атаулар: Жетіжол, Байзақ сөресі, Рысымбет төбе, Бурылтөбе, Қарақуыс, Байзақ батыр кесенесі, Ескі Байзақ, Қызылжар, Қарасу, Ақжар сияқты нысандардың шығу тегін, семантикасын және тарихи-мәдени маңызын талдау жүргізілді. Зерттеу барысында тарихи құжаттар, ауызша деректер және ғылыми әдебиеттерге негізделген талдау жасалды. Сонымен қатар, топонимдердің семантикасы мен шығу тегі жан-жақты қарастырылып, олардың этнографиялық және мәдени маңызы бағаланды. Зерттеу нәтижесінде Байзақ ауылының топонимдері табиғи-географиялық ерекшеліктерге, тарихи оқиғаларға, батырлар мен ел ағаларының есімдеріне, көшпелі тұрмыс салтына және жергілікті халықтың діни-рухани танымына негізделгені анықталды. Атаулар халық жадындағы тарихи, мәдени және рухани ақпаратты сақтай отырып, ұрпаққа жеткізетін маңызды дереккөз ретінде қарастырылады.
Keywords: Байзақ ауылы; топоним; Байзақ датқа; Жетіжол; Байзақ сөресі; Рысымбет төбе; жер-су атаулары; этимология; антропотопоним; мәдени мұра