Қазіргі уақыттағы қосылған құн салығын алудың өзекті мəселелері - Аллахвердиева, Л.М.; Тасмаганбетов, А.Б.; Кунуркульжаева, Г.Т.; Байшукурова, Ж.Ж. (ҚарМУ басп., 2018)
Мақалада қосылған құн салығының Қазақстан Республикасының салық саясатын жүргізудегі рөлі ерекше қарастырылған. Авторлар қосылған құн салығын сатудан түсетін салыққа ауыстыру бойынша пікірталас болып жатқан сұрақтарға сипаттама берген. Мақалада өздерінің салық жүйелеріне қосылған құн салығын алғашында енгізген жəне одан кейін бұл салықты пайдаланудан бастартқан мемлекеттердің тізімі келтірілген. Қазақстан Республикасында 1992–2018 жж. аралығында қолданылып келген қосылған құн салығы мөлшерлемелерінің өзгеру тарихы жүйелі түрде талданған. Авторлар халықаралық əкімшілік тəжірибесінде пайдаланылып отырған қосылған құн салығының ынталандырушы жəне əлеуметтік қызметтерін зерттеген. Мақалада Қазақстан Республикасында қазіргі кезде қолданылатын қосылған құн салығын есептеу механизмі мен төлеу тəртіптері қарастырылған. Жанама салықтардың, оның ішінде қосылған құн салығының бюджет кірістерін құрудағы рөлін бағалау үшін, осы салықтардың Қазақстан Республикасының мемлекеттік бюджетіне түсуі ерекше талданған. Авторлар əлемдік тəжірибеде жанама салықтардың арасында кең таралатын жəне қолданылатын екі салықты баса атап өткен: қосылған құн салығы мен сатудан түсетін салық. Мақалада қосылған құн салығының, сатудан түсетін салыққа қарағанда, оң сипаттамасы анықталған.
Актуальные проблемы взимания налога на добавленную стоимость в современных условиях
Actual problems of levying value added tax in modern conditions
Keywords: жанама салық; қосылған құн салығы; сатудан түсетін салық; салық мөлшерлемесі; салық нысаны; мемлекеттік бюджет; үлес салмағы