On decreasing the carcinogenic activity of calcified chrysotile fibers - Pylev, L.N.; Vasilyeva, L.A.; Smirnova, O.V.; Agafonova, M.V.; Vezentsev, A.I.; Goudkova, E.A. (Ye.A.Buketov Karaganda State University Publish hous, 2012)
Хризотил талшығын Mg портландцементмен өңдеген кезде жарым-жартылай Са айнала бастаған. Осының нəтижесінде олар көп қабатты портландит Са(ОН)2 жабылған, сонымен бірге қышқылдылығы, белсенді орталық мөлшері мен биологиялық белсенділігі өзгерді (мутагенділігі жойылған, макрофагтармен оттегінің белсенді формаларының туындауы анағұрлым төмен максимуммен жəне нативті хризотилмен салыстырғанда анағұрлым ұзақ фонға ие болды). В статье рассмотрены результаты исследований, когда при обработке портландцементом волокон хризотила Mg частично заменялся на Са, в результате чего они покрыты монослоем портландита Са(ОН)2. При этом менялись кислотная сила, количество активных центров и биологическая активность (отсутствовала мутагенность, генерация активных форм кислорода макрофагами характеризовалась более низким максимумом и более длительным достижением фона по сравнению с нативным хризотилом).
Хризотилдың кальцийленген талшығында канцерогенді белсенділікті төмендету мəселесі жайында