Предпосылки создания и строительство Семипалатинского испытательного ядерного полигона - Сактаганова, З.Г.; Габдулмажитов, М.О. (Изд-во КарГУ, 2012)
Мақалада Семей сынақ ядролық полигонының құрылуы мен құрылысының алғышарттары зерттелген. КСРО-дағы атомдық жобаның əскери бөлімі қарастырылған, ядролық энергияны пайдалану мен атомдық жəне сутегі бомбаларын сынақтан өткізуге бағытталған түбегейлі зерттеулердің тарихы бақыланады. Семей полигонының негізгі бөлігінің құрылысы мəселелері егжей-тегжейлі қарастырылады: сынақ алаңы, радиациялық қауіпсіздік бөлігі мен алаңы. Ғылыми ядролық зерттеулерді нығайту жəне белсенділігін арыттыру жолындағы ғылыми мекемелер мен Батыс елдері əскери өндірісінің рөлдері айқындалады. The article investigates the prerequisites for the development and construction of the Semipalatinsk nuclear test site in Kazakhstan. The authors consider the military part of the atomic project in the USSR, traces the history of basic research aimed at the use of nuclear energy and nuclear testing, and hydrogen bombs. Detail to the construction of the main zones of the Semipalatinsk test site: an experienced field of radiation safety zones and areas «W». Also, authors explain the role of scientific institutions and the military industry in the West associated with the stimulation of scientific nuclear research.
Prerequisites of the establishment and construction of the Semipalatinsk nuclear test site